Gilbert Avenue Residence :: inside and out

Sep 12, 2018 by Hiromi Ogawa

Here are some photos we took of the Gilbert Avenue Residence, shortly after completion and shortly before move-in. 

This home was originally a two-bedroom, one-bath, one-story home. The owners wanted to expand and make it more family-friendly, but the corner lot location meant that we didn't have a lot of buildable area on first floor. We carefully "inserted" a two-story volume into the middle of the one-story footprint, with a central stairway and skylight to help provide more natural light in the center of the plan. The final result a is a brighter, more spacious home that any family can enjoy.

 

The front living room window frames the magnificent magnolia tree in front.

 

The central stairway acts as a room divider between the living room and kitchen. This slice through the house also brings in an abundance of natural light via the skylight and clerestory windows above.

 

These penny round tiles provide a playful accent to the kids' bathroom, and also echos the color of the front door.

 

While the white and black exterior color scheme evokes a modern farmhouse feel, the turquoise blue front door adds a personal, cheery touch. The staggered volumes and wide roof overhangs soften the overall massing.

Photos by our talented Sucharitha Yelimeli.